Voor overige vragen, kom gerust eens langs in onze studio voor meer advies!
1: Moet ik reserveren om te komen zonnen?
Wij hebben gekozen voor zonnen zonder afspraak. Je kan op elk moment van de dag gewoon binnenlopen bij ons en komen zonnen als het jou uitkomt. Door het aanbod van meerdere zonnebanken kan je vaak direct zonnen. Lukt dit toch even niet, dan kan je wachten aan onze gezellige leestafel, waarop verschillende tijdschriften voor je klaarliggen. Ook kan je genieten van iets te drinken in de zithoek.
2: Heb ik een pasje nodig of kan ik ook los betalen?
Je kan per zonnesessie afrekenen via pin of contant. Ook kan je een gratis SUN-pas of JONGEREN-pas aan laten maken waarmee je geniet van vele voordelen.
3: Ik wil komen zonnen, moet ik iets meenemen?
Nee, dat is niet nodig. Wij hebben bij PLEASURE SUN alles voor je klaarliggen wat je voor, tijdens en na een zonsessie nodig hebt. Zowel in alle cabines als aan de cosmeticabalie kan je gratis gebruik maken van alle producten die je nodig hebt. Wij hebben zelfs opladers bij de balie klaarliggen zodat je je telefoon tijdens het zonnen in je eigen cabine kunt opladen.
* Alle zonnecabines zijn ruim ingericht en voorzien van: Deodorant, Handdoekje
(met lekkernij), Verfrissingsdoekje, Scrubdoekje, Uv-brilletje, Aftersun, Spiegel,
Kledinghanger, Schoenlepel, Krukje.
* De cabine van de infraroodsauna is ruim ingericht en voorzien van: Deodorant, Handdoeken (met lekkernij), Badjassen, Slippers, Kledinghangers, Verfrissingsdoekjes, Scrubdoekjes, Spiegel, Papierautomaat, Schoenlepel, Krukjes.
* Aan de cosmeticabalie kan je gratis gebruik maken van: Gezichtsreiniger, Crème en watjes om uw make-up te verwijderen, Tissues, Dagcrème, Haarlak/gel, Parfum.
4: Hoe werkt een zonnebank?
Wanneer je voor het eerst de studio bezoekt, krijg je van de medewerker een uitleg over de werking van de bank. Iets vergeten? Geen probleem: Je kunt tijdens het zonnen alle info nogmaals doorlezen op het informatieblad of terugluisteren op het beeldscherm!
Je kan de bank handmatig starten wanneer je klaar bent om te gaan zonnen.
De zonsessie stopt vanzelf wanneer de tijd verlopen is.
5: Sieraden, parfum en make-up: Verwijderen of niet?
Het is belangrijk om sieraden, parfum, dagcrème en make-up voor het zonnen te verwijderen. Zij zorgen namelijk voor een minder egaal kleurtje op het lichaam.
Sieraden kunnen tevens warm worden. Liever niet zonder make-up de straat op?
Geen paniek! Er liggen gratis producten klaar om je foundation en dergelijke te verwijderen. Je hoeft dus zelf helemaal nergens aan te denken ;-)
6: Moet ik betalen voor de koffie of thee?
Nee, de koffie, thee, water, ranja en chocomelk zijn helemaal gratis bij ons.
Voor de frisdrank uit de koeling of een sap uit onze sapbar moet je wel betalen.
7: Mag ik met meerdere personen in één cabine?
Nee, de cabine is uitsluitend bestemd voor één persoon. Ook kinderen zijn niet toegestaan in de cabine.
8: Is zonnen onder een zonnebank ongezond?
Zon met mate, niet langer dan 30 min per keer en niet vaker dan 1x per week (tenzij je gaat kuren). Helaas wordt vaak de negatieve kant van zonnen benadrukt. Maar wist je dat zonnen juist eczeem, psoriasis en acne kan verhelpen? En dat zonlicht als enige vitamine D3 kan aanmaken waardoor osteoporose (botontkalking) tegen wordt gegaan? Of dat tijdens zonnen endorfine wordt aangemaakt, hetzelfde stofje waarvan je “happy” wordt?
9: Waarom moet ik een huidtype analyse formulier invullen?
Wanneer je nieuw bij PLEASURE SUN bent, ben je (wettelijk) verplicht een huidtype analyse formulier in te vullen. Op deze manier weet de zonneconsulente het huidtype en kan er een goed en passend advies worden gegeven over welke zonnebank goed bij je past. Zo bereik je het gewenste resultaat zonder verbranding.
10: Hoe vaak mag ik onder de zonnebank?
Als je pigment op wilt bouwen kan je twee- tot driemaal per week komen zonnen tot de gewenste huidskleur bereikt is. Om deze kleur te behouden raden wij aan om eenmaal in de zeven tot tien dagen een zonnesessie te ondergaan. Geef je huid altijd 48 uur de tijd om tot rust te komen voordat je een volgend bezoek brengt aan de zonnestudio. Per dag mag je niet meer dan uw persoonlijk afgestemde dagelijkse hoeveelheid zonlicht (1 MED= Minimale Erytheem Dosis). Dit krijg je doorgaans per studiobezoek. Dus niet ‘s morgens op de zonnebank en dan ‘s middags nóg een keer of naar het strand. Per jaar niet meer dan 50 MED. Dit staat gelijk aan 40 keer op de zonnebank (buiten vakanties / buitenzon)
11: Bouwt mijn huid tijdens het zonnen ook bescherming op?
Als je zont op een moderne zonnebank, waar doorgaans voldoende UVB-straling uitkomt, wordt je huid niet alleen bruiner maar treedt er ook huidverdikking op. Dit is een natuur-lijk beschermingsmechanisme van de huid tegen een teveel aan UV-straling. Het is alleen niet te zien, waardoor het moeilijk vast te stellen is in welke mate dit gebeurt. Je mag er dus niet zondermeer van uit gaan dat je wel voldoende beschermd zal zijn voor een zonvakantie.
12: Moet de zonnebank helemaal dicht?
De zonnebanken worden allemaal met de hand bediend. Dat wil zeggen dat je zelf bepaalt wanneer je de bank open of dicht doet. Je kunt de kap een stuk (of helemaal) open laten staan, maar dit heeft wel effect op je bruiningsresultaat.
13: Ik heb een witte vlek op mijn stuitje en/of schouders zitten. Wat is dit?
Deze plekken noemen wij drukplekken. Wanneer je gaat zonnebanken lig je met het
volle gewicht op deze plekken. Er vindt dan geen doorbloeding plaats waardoor er
geen pigmentatie plaatsvindt. Beweeg een keer onder de zonnebank of verplaats
de drukplekken zodat je egaal bruin wordt.
14: Kleine plekjes blijven wit na het zonnen, hoe kan dat?
Veel mensen hebben, zonder het te weten, last van een schimmel (Pityrosporon). Die vertraagt de pigmentatie en verdikt de opperhuid. Hierdoor wordt hij pas zichtbaar als de omliggende huid na het zonnen wél verkleurt. Soms verdwijnt de schimmel vanzelf weer. Je kan ook bij de apotheek een seleniumdisulfide bevattende shampoo of zeep halen.
15: Ik ben zwanger. Mag ik dan gebruik maken van de zonnebank?
Ja dat mag. De ultraviolette stralen dringen door tot de eerste huidlaag (opperhuid) waardoor de foetus geen enkel risico loopt hiermee in aanraking te komen. UV straling
is geen röntgenstraling en komt alleen in de huid, de straling bereikt de baby dus niet.
Wel is het verstandig een handdoek over je buik te doen omdat de ogen vaak het eerst ontwikkelen en het licht hinderlijk kan zijn. Wanneer je verder in uw zwangerschap bent kan de warmte wel onprettig zijn voor de baby, ga dus niet te lang. Door een verandering van hormonen bestaat er kans op versterking van huidpigmentatie. Sommige vrouwen ontwikkelen daardoor pigmentvlekken in het gezicht (zwangerschapsmasker). Om dit te voorkomen kan je de gezichtsbruiner uitzetten of een handdoekje op je gezicht leggen. Verantwoord zonnen tijdens de zwangerschap zal zorgen dat jouw Vitamine D-niveau op peil blijft. Dit is niet alleen goed voor je eigen lichaam, maar ook voor dat van de baby.
16: Mag ik met alle medicijnen onder de zonnebank?
Met bepaalde medicijnen (zoals de meeste antibiotica) is het verstandig niet onder de zonnebank te gaan. Je huid kan extra gevoelig reageren waardoor je extra kans hebt op verbranding. Lees de bijsluiter goed of vraag advies aan de dokter voordat je gaat zonnen. Neem bij de volgende geneesmiddelen geen zonnebad:
* Naproxen (Aleve, Anaprox, Naprosyne, Femex, Naprocoat, Naprovite,
Nycopren, Naprelan)
* Slaapmiddelen
* Kalmeringsmiddelen
* Antidepressiva
* Antibiotica-piroxicam (Brexine, Piroxicam, Piroxicamum)
17: Word ik onder de zonnebank net zo bruin als in de zon?
Ja, het bruiningsproces verloopt precies hetzelfde en het maakt voor de huid niet uit of de UV-straling van de zon of van de zonnebank komt. De sterkte van zonneapparatuur kan onderling wel verschillen waardoor je onder het ene apparaat sneller bruin wordt dan onder het andere. Verder kan de kleur van de huid na het zonnen wel beïnvloed zijn door stoffen in de crème (bijv caroteen) die je mogelijk gebruikt; Hierdoor kan een geel/oranje teint ontstaan. Wij verkopen producten die deze stof niet bevatten.
18: Kan ik dezelfde crème gebruiken op de zonnebank als in de zon?
Nee, in de zon zal je een anti-zonnebrandmiddel met een beschermingsfactor gebruiken om verbranding te voorkomen. Op de zonnebank hoor je de op jouw huidtype afgestemde hoeveelheid zonlicht te ontvangen, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebankstralen waardoor je mogelijk een te geringe dosis ontvangt om bruin te kunnen worden.
19: Kan mijn tatoeage tegen zonlicht?
Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken, maar dat is niet een direct gevolg van ultra-violette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Blijkt dit het geval, dan kan je tatoeages in de zon of op de zonnebank het beste afdekken of beschermen met een anti-zonnebrandmiddel met een hoge bescherming (min. SPF 20).
20: Mag ik douchen na het zonnen?
Als je naar het strand bent geweest ga je toch ook douchen? Het bruiningsproces speelt zich af IN de huid en niet erop. Je kan de kleur er dus niet afwassen. Toch is ons advies om niet te snel onder de douche te springen na het zonnen. Tijdens het zonnen wordt er namelijk ook vitamine D aangemaakt in je huid en deze zonvitamine heeft even de tijd nodig om goed door je lichaam opgenomen te kunnen worden. 15 min is voldoende.
Hierna kun je gerust een verfrissende douche nemen waarna je je insmeert met een vocht inbrengende crème of aftersun. Hierdoor houd je je tintje langer vast.
Wanneer je een zonnecosmetica gebruikt met een bronzer (zelfbruiner) is het wel verstandig 2 uur te wachten met douchen om zo de nawerking van de bronzer optimaal zijn werk te laten doen in de huid, waardoor je nog bruiner wordt. Douche je wel direct, dan verbreek je de na-bruining van de bronzer, niet die van de zonsessie.